субота, 10. септембар 2011.

Umetničko delo

  Od svojih davnih predaka čovek je pravio umetnost. Prvi radovi bili su pećinski crteži u Francuskoj i Španiji, a drugi skulpture majke zemlje. Vremenom, radovi su postali velika dela divljenja i lepote. Od slika Goje, Rembranta i Monea do muzike Mocarta, Baha i Mokranjca. To su bila umetnička dela, ali jedna vrsta umetnosti najviše se izražava i iskazuje kroz istoriju čoveka. Umetnost pisanja. Od Homerove Ilijade i Odiseje pa do današnjih dela Ive Andrića, Desanke Maksimović i Jovana Jovanovića Zmaja.
  Umetnička dela su delovi naše mašte, naše želje za iskazivanjem emocija, istorije ili trenutnih dešavanja.U "Na Drini ćuprija" Ivo Andrić nam prepričava istoriju građenja mosta u Višegradu. Priču o ljudima koji su tu živeli, njihovom mentalitetu, o ljudima koji su ga gradili i o svemu šta se dešavalo tokom i posle izgradnje mosta, njegovom uticaja na ljude i njhov život. To je umetničko delo zbog načina na koji je priča ispričana, načina na koji je prikazan mentalitet koji je većini ljudi u to vreme bio stran i nepoznat. Delo majstorskih veština prepričavanja i prikazivanja nepoznatog, ovo delo dobija Nobelovu nagradu i pravo da bude deo svetske umetničke baštine. 
  Umetnička dela idu i dalje od pisanja, slikanja i muziciranja. U dve priče  Ive Andrića vidimo i veću mogućnost umetničkih dela. Mogućnost da lepota spase život. Aska i Šeherezada koriste svoje umetničke sposobnosti da se spasu, Vuk je izdvojio Asku iz stada i Aska je, da bi se spasila, odigrala poslednji ples, ples smrti, gde je napravila najveće umetničko delo svog života, i vuk, očaran njenim plesom, pušta je na slobodu. Šeherezada ima sličnu priču. Ona je bila konkubina cara i običaj je bio da, kad konkubina završi s carem, bude ubijena, ali Šeherezada je svojom umetnošću svake noći pričala caru do pola priču kako bi on nju ostavio da živi još jedan dan ne bi li čuo kako se priča završava. Tako je Šeherezada 1001 noć pričala priče caru dok je na kraju nije oženio. Tako se Šeherezada spasila svojim umetničkim delom i njegovom lepotom koju je car 1001 noć cenio. 
  Umetnička dela imaju veću ulogu u našim životima nego što mislimo, njihova lepota se ceni i svi smo zahvalni za ulogu koju imamo u stvaranju ili samom proživljavanju umetničkih dela koja zrače lepotom.
  

  

1 коментар: